Maya's Meadow Cal speciale steken

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 15:40

 

Maya’s Meadow CAL: Afkortingen en Speciale Steken

In dit bericht, neem ik jullie mee door de afkortingen, leestekens, en speciale steken, die gebruikt worden tijdens de Maya’s Meadow Cal 2023.
Schema’s en de schema Legenda’s zijn in elk deel van de Cal aanwezig en uitgelegd.

 

 

Bronnen

 

Maya’s Meadow Informatie bericht

Alle informatie in het Engels op Dedri haar site

 

Afkortingen Nederlands

 • Beg– Begin
 • RstA– Reliëfsteek achter
 • L– Losse
 • Stk– Stokje
 • RstV– Reliëfsteek voor
 • Hstk– Half Stokje
 • 2Hstk-sam– 2 halve stokjes samen haken (Zie Speciale Steken)
 • HH– Herhaal
 • GK – Goede kant (voorkant)
 • V– Vaste
 • Rm/rms– Ruimte/ruimtes
 • St/stn– Steek/steken
 • SM– Steekmarkeerder
 • 3Dstk – 3 dubbel stokje
 • AK – Achterkant
 • 3stk-Sam – 3 stokjes samen haken
 • 3 Dstk bob – 3 dubbele stokjes bobbelsteek

 

Interpuncties/leestekens

 

 • * – Sterretje geeft een patroonherhaling aan. Je moet het zo vaak herhalen als het cijfer dat achter het sterretje staat. Dit is een complete herhaling en bevat meerdere instructies
 • () – Haakjes geven ook een herhaling aan. Je moet het zo vaak herhalen als het cijfer achter de haakjes. Dit is een lager herhalingsniveau. Haakjes geven ook een groep steken aan die in dezelfde steek/ruimte worden gehaakt.
 • [] – Vierkante haakjes geven een groep steken aan die in dezelfde steek/ruimte worden gehaakt, wanneer het gebruik van () haakjes te verwarrend wordt.
 • {} Gekrulde haakjes worden gebruikt voor aanvullende informatie of voor foto referenties.

Speciale steken

 

2Stk bobbelsteek

 1. Draad om de naald en st je naald in de aangegeven st/ruimte. Draad om de naald en haal een lus op {3 lussen op de naald} Draad om de naald en haal door 2 lussen. {2 lussen op de naald}
 2. Draad om de naald, en st je naald in de dezelfde st/ruimte. Draad om de naald en haal een lus op. {4 lussen op de naald}. Draad om naald en haal door 2 lussen {3 lussen op de naald}
 3. Draad om de naald en haal door alle 3 lussen op je naald

 

3stk bobbelsteek

 1. Draad om de naald en st je naald in de aangegeven st/ruimte. Draad om de naald en haal een lus op. Draad om de naald en naald door 2 lussen {2 lussen op de naald}
 2. Draad om de naald, en st je naald in de dezelfde st/ruimte. Draad om de naald en haal een lus op. {4 lussen op de naald}. Draad om naald en haal door 2 lussen {3 lussen op de naald}
 1. Draad om de naald en st je naald in dezelfde st/ruimte. Draad om de naald en haal lus op {5 lussen op de naald}. Draad om de naald en haal door 2 lussen {4 lussen op de naald}.
 2. Draad om de naald en haal door alle 4 lussen op je naald.

 

3-Dstk bobbelsteek

 1. Draad twee keer over de naald en st je naald in de aangegeven st.
 2. Draad om naald en haal lus op. (draad om de naald en haal door 2 lussen) twee maal{2 lussen op de naald}.
 3. Draad twee keer over de naald en st je naald in dezelfde Draad om naald en haal een lus op {5 lussen op de naald}. (draad om de naald en haal door 2 lussen) twee maal{3 lussen op de naald}.
 4. Draad twee keer over de naald en st je naald in dezelfde Draad om de naald en haal een lus op {6 op de naald}. (Draad om de naald en haal door 2 lussen) tweemaal {4 lussen op de naald}.
 5. Draad om de naald en haal door alle 4 lussen op de naald.

 

2stk-sam

 1. Draad om de naald en st je naald in de aangegeven st/ruimte {3 op de naald}. Draad om de naald en haal door 2 lussen {2 lussen op de naald}.
 2. Draad om de naald en st je naald in  volgendest/ruimte. Draad om de naald en haal een lus op{4 lussen op de naald}. Draad om de naald en haal door 2 lussen {3 lussen op de naald}.
 3. Draad om de naald en haal door alle 3 lussen op de naald.

Bij een 2RstkV-sam blijft de techniek hetzelfde maar haak je rondom het steeltje van de aangegeven steek i.p.v. bovenin de steek.

 

3stk-sam

 1. Draad om de naald en st je naald in de aangegeven st/ruimte {3 lussen op de naald} Draad om de naald en haal door 2 lussen {2 lussen op de naald}
 2. Draad om de naald en st je naald in volgendest/ruimte.  Draad om de naald en haal een lus op {4 lussen op de naald}.  Draad om de naald en haal door 2 lussen {3 lussen op de naald}.
 3. Draad om de naald en st je naald in volgende st/ruimte. Draad om de naald en haal een lus op {5 lussen op de naald}. Draad om de naald en haal door 2 lussen {4 lussen op de naald}.
 4. Draad om de naald en haal door alle 4 lussen op de naald.

 

2hstk-sam

Draad om naald en st je naald in de aangegeven st/ruimte. Draad om de naald en haal een lus op. Draad over de naald en st je naald in de aangegeven st/ruimte. Draad om de naald en haal een lus op. Draad om de naald en haal door alle 5 lussen op de naald

Vergelijkbaar met 2stk- sam van hierboven.

 

Popcorn

 1. Haak 5 stk in de aangegeven st/ruimte.
 2. Haal je haaknaald uit het laatst gehaakte stk en steek deze in het eerste stk van het groepje van 5 stk-jes. Pak het lusje van het laatste stk weer op met je haaknaald
 3. Haal het lusje door de eerste st om je Popcorn af te haken.

Wanneer je in de volgende ronde in de popcornsteek moet haken, let er dan op dat je dit in het eerste stokje van het groepje van 5 stokjes doet.

 

Puff Steek

Draad om de naald en st je naald in de aangegeven st/ruimte. Sla de draad weer om de naald en haal een lus op. (Draad om de naald en st de naald in dezelfde st/ruimte. Draad om de naald en haal een lange lus op) 2 keer. Draad om de naald en haal door alle 7 lussen op je naald. 1L om de puff st te sluiten. deze 1L vormt een klein lusje bovenop je puff steek.

 

Aangepaste Puff Steek

Draad om de naald, en st je naald in de aangegeven st/ruimte. Sla de draad weer om de naald en haal een lange lus op. Draad om de naald, en st je naald in dezelfde st/ruimte. Sla draad weer om de naald en haal een lange lus op. 
Draad om de naald, en st naald om dezelfde st en haal een lange lus op. Draad om de naald, en haal door alle 7 lussen. 1L om de Puff steek te sluitenDeze 1L vormt een klein lusje bovenop de puff steek.

 

Dstk Popcorn

Haak 5 Dstk in de aangegeven st/ruimte. Haal je haaknaald uit het laatst gehaakte Dstk en steek deze in het eerste Dstk van het 5-dstk groepje. Pak het lusje van het laatste dstk weer op met je haaknaald. Haal het lusje door de eerste steek om je Dstk popcorn steek af te haken.

 

Technieken

Voor hulp bij de verschillende technieken, Klik voor de foto uitleg Techniek uitleg uit Charlotte’s Universe.

 • Magische Ring
 • Steken anatomie (super handig)
 • Staande Steken
 • Reliëf steken
 • Draadjes wegwerken

Als alternatief kun je onzichtbare afhechting gebruiken. Deze kun je alleen gebruiken als je de draad moet afhechten en wegwerken aan het einde van een toer. Zie hier de tutorial voor de onzichtbare afhechting.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.