Banksia Sjaal Nederlandse vertaling

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 21:43

Wie mij volgt op Youtube, heeft het al vast meerdere malen gehoord. Ik mag voor Dedri Uys, haar patronen vertalen naar het Nederlands, en tevens voorzien van bij behoorde tutorials. De tutorials zijn in zowel Nederland als Engels.

 

De Banksia sjaal heeft de eer om als eerste gefilmd, en vertaald te worden, zodat jullie er lekker mee aan de slag kunnen.
En ik weet inmiddels dat een aantal van jullie er al met smart op wachten.
Dus ik hou jullie niet langer in spanning, hier is de Nederlandse vertaling van het patroon.

 

Banksia sjaal haakpatroon

 

De Banksia sjaal was ontworpen voor de February 2016 yarn retreat with Devon Sun Yarns. Het is een mooie subtiele sjaal met kantpatroon in een bloemmotief. Je kunt dit misschien herkennen als steek die gebruikt is ook voor CharlotteCharlotte’s Dream, de Banksia rand, en A Baby Blanket for Erin.  Ik denk dat je dus wel kan aannemen dat Dedri deze steek erg leuk vindt.

 

Linken:

Originele patroon geschreven door Dedri Uys

Rechthandige tutorial Nederlands

Linkshandige tutorial Nederlands

Garen kopen bij Caro's Atelier Dit is een affiliate link. Dat betekend dat ik een kleine vergoeding krijg over jouw aankoop bedrag, maar dit kost jou niks extra's.

 

Materialen

 • 3.5 mm haaknaald
 • Scheepjes Whirl Indigo Plane 553. Optioneel verlengen met Whirlette 872
 • Steekmarkeerder
 • Wolnaald voor wegwerken van de draadjes

 

Afkortingen

 • L– Losse
 • Stk– Stokje
 • Hstk– Half stokje
 • Hv– Halve vaste
 • St/stn– Steek/steken
 • Dstk– Dubbel stokje
 • Vlg - Volgende
 • ()– Herhaal de instructie tussen de haakjes, net zo vaak als wat er met het getal erachter aangegeven wordt.

 

Speciale steken

Bloem:  3L, sla de volgende 2 st over, hv in vlg st. 8L en hv in zelfde st om een boog te maken, 3L en sla 2 st over.

 

Opmerking

Markeer de middelste st van de punt, om deze in de vlg ronde makkelijk terug te vinden.

 

Instructies patroon

Dit patroon is met toestemming van Dedri Uys vertaald naar het Nederlands. De patroonrechten/copyright liggen bij Dedri Uys. Bij het schenden van de patroonrechten/copyright, heeft Dedri Uys het recht om daar juridische stappen voor te ondernemen. Dit patroon mag niet gekopieerd worden, of gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

 

 

Rij 1: Maak een magisch ring, 3L (telt als stk). (2 stk, dstk, 3 stk) in de magische                   ring.

Rij 2: 3L (telt als stk). Stk in dezelfde st (onder de basis van de begin 3L). stk in de              vlg 2 stn.  (2 stk, dstk, 2 stk) in de vlg st, Dit is in het Dstk van de vorige rij. Stk              in de vlg 2 stn. 2 stk in de top van de begin 3L.

Rij 3: 4L (Telt als dstk). 2 stk in dezelfde st onder de basis van de 4L. 3L, sla de vlg 2            stn over, hv in de vlg st. 8L, hv in zelfde st om een boog te vormen. 3L, sla de              vlg 2 stn over. Dit is de eerste bloem. (2 stk, dstk, 2 stk) in de vlg st, dit is het                dstk van de vorige rij. 3L, sla de vlg 2 stk over, hv in de vlg st, 8L hv in zelfde st            om een boog te vormen. 3L, sla de vlg 2 stn over. Dit is de tweede bloem. (2                stk, dstk) in de top van de begin 3L.

Rij 4: 4L (telt als Dstk). 2 stk in dezelfde st aan de basis van de 4L. Stk in de vlg 2                stn. 5L, sla de bloem uit vorige rij over. Stk in de vlg 2 stn.  (2 stk, dstk, 2 stk)
          in dezelfde st, Dit is het dstk uit de vorige rij. Stk in de vlg 2 stn. 5L, sla de                      bloem uit vorige rij over. Stk in de vlg 2 stn. (2 stk, dstk) in de top van de begin            4L. 
          Je moet nu 5 stn aan het begin, en aan het eind 5 stn hebben in deze rij.

Rij 5: 3L (Telt als stk). Hstk in dezelfde st aan de basis van de 3L. Hstk in de vlg 4                stn. 2 hstk in de vlg 5L ruimte. Hstk door de 8L boog en om de 5L ruimte. 2                  hstk in dezelfde 5L ruimte.  Hstk in de vlg 4 stn.  (Hstk, stk, hstk) in de vlg                    st, dit is het Dstk uit de vorige rij. Hstk in de vlg 4 stn. 2 hstk in de vlg 5L
          ruimte, hstk door de 8L boog en om de 5L ruimte. 2 hstk in dezelfde
          5L ruimte. Hstk in de vlg 4 stn.  (hstk, stk) in de top van de begin 4L.

Rij 6: 4L (telt als dstk). 2 stk in dezelfde st aan de basis van de 4L. Maak een                        bloem. Stk in de vlg 5 stnMaak een bloem. (2 stk, dstk, 2 stk) in de vlg st, 
          dit is het stk van de vorige rij. Maak een bloem. Stk in de vlg 5 stn, maak
          een bloem. (2 stk, dstk) in de top van de begin 3L.

Rij 7: 4L (telt als dstk). 2 stk in dezelfde st aan de basis van de 4L. Stk in de vlg 2                  stn. 5L en sla de vlg bloem over. Stk in de vlg 5 stn. 5L en sla de vlg bloem                  over. Stk in de vlg 2 stn.  (2 stk, dstk, 2 stk) in de vlg st, 
          dit is het dstk van de vorige rij. Stk in de vlg 2 stn. 5L en sla de bloem over. Stk            in de vlg 5 stn.  5L en sla de vlg bloem over. Stk in de vlg 2 stn.  (2 stk, dstk) in            de top van de begin 4L.  
          Je hebt nu 5 stn aan het begin, en 5 stn aan het eind in deze rij.

Rij 8: 3L (telt als stk). Hstk in zelfde st aan de basis van de 3L. Hstk in de vlg 4 stn. 
          5 hstk in de vlg 5L ruimte, waarvan de derde de 8L boog vastzet aan de
          5L ruimte. Hstk in de vlg 5 stn.  5 hstk in de vlg 5L ruimte, waarvan de derde
          de 8L boog vastzet aan de 5L ruimte. Hstk in de vlg 4 stn. (Hstk, stk, hstk) in                de vlg st, Dit is het Dstk van de vorige rij. Hstk in de vlg 4 stn. 5 hstk in de vlg
          5L ruimte, waarvan de derde de 8L boog vastzet aan de 5L ruimte. Hstk in de              vlg 5 stn. 5 hstk in de vlg 5L ruimte, waarvan de derde de 8L boog vastzet aan            de 5L ruimte. Hstk in de vlg 4 stn. (Hstk, stk) in de top van de begin 4L.

Rij 9: 4L (telt als dstk). 2 stk in dezelfde st aan de basis van de 4L.  (Maak een                      bloem, stk in de vlg 5 stn) herhaal tot er 5 stn over zijn voor de punt. Maak                  een bloem. (2 stk, dstk, 2 stk) in de vlg st, Dit is het stk van de vorige rij(Maak            een bloem, stk in de vlg 5 stn) herhaal tot er 6 stk over zijn.  Maak een bloem.            (2 stl, dstk) in de top van de begin 3L.

Rij 10: 4L (telt als Dstk). 2 stk in dezelfde st aan de basis van de 4L. Stk in de vlg 2                stn. (5L, sla de bloem over, stk in de vlg 5 stn) Herhaal tot er nog 1 bloem                    over is. 5L en sla de laatste bloem over. Stk in de vlg 2 stn. (2 stk, dstk, 2 stk)              in de vlg st, Dit is het Dstk van de vorige rij. Stk in de vlg 2 stn. (5L en sla de                  bloem over, stk in de vlg 5 stn) Herhaal tot er nog 1 bloem over is.5L en sla                de laatste bloem over. Stk in de vlg 2 stn. (2 st, dstk) in de top van de begin                  4L. 
            Je hebt nu 5 stn aan het begin en 5 stn aan het eind in deze rij.

Rij 11: 3L (telt als stk). Hstk in dezelfde st aan de basis van de 3L. Hstk in de vlg 4                stn.  (5 hstk in de vlg 5L opening, waarvan de derde in de 8L boog en om de                5L ruimte gaat. Hstk in de vlg 5 stn) Herhaal tot er nog een 5L ruimte over                  is.5 hstk in de laatste 5L ruimte, waarvan de derde in de 8L boog, en om de                5L ruimte gaat. Hstk in de vlg 4 stn. (Hstk, stk, hstk) in de vlg st, dit is het dstk
            van de vorige rij
. Hstk in de vlg 4 stn. (5 hstk in de vlg 5L ruimte, waarvan de               derde in de 8L boog en om de 5L ruimte gaat. Hstk in de vlg 5 stn)
           Herhaal tot er nog een 5L ruimte over is
. 5 hstk in de laatste 5L ruimte,                       waarvan de derde door de 8L boog en om de 5L ruimte gaat. Hstk in de vlg 4               stn. (Hstk, stk) in de top van de begin 4L.

 

Herhaal rij 9 – 11 tot je garen op is, of tot je sjaal de juiste lengte heeft voor jou.

 

Laatste rij:  4L (Telt als dstk). 2 stk in dezelfde st aan de basis van de 4L. Stk in elke                       steek tot je bij het Dstk van de punt bent. (2 stk, dstk, 2 stk) in het                                  dstk. Stk in elke steek tot je bij de begin 3L van de vorige rij bent. (2 stk,                        dstk) in de top van de begin 3L. 

Hecht af en werk je draadjes weg.

 

 

Voor het beste resultaat, block je je sjaal voor het dragen. Dan komen de steken beter tot zijn recht.

 

Als je deze sjaal gemaakt hebt, deel je foto’s dan met #banksiashawl, en tag Dedri en mij ook vooral zodat wij je sjaal ook kunnen zien.

 

Veel haakplezier!

Dedri Uys & Michael Wassenaar

 

 

 

Ik zelf heb de Banksia sjaal ook nog gemaakt met gerecycled garen.
Hiervoor heb ik in de kringloop winkel een oude trui gekocht.
Thuis heb ik deze helemaal uit elkaar gehaald, het garen gewassen, en hergebruikt voor een Banksia sjaal

Van dit gehele proces heb ik ook een video opgenomen. Die kan je hier bekijken

 

 

 

Zo zie je maar dat je deze prachtige sjaal met heel veel verschillende soorten garen kan maken, en dat je hem qua formaat ook zo groot of klein kan maken als dat jij wilt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.