Maya's Meadow Cal Deel 5: Bladeren toevoegen

Gepubliceerd op 19 juli 2023 om 13:52

Maya’s Meadow deel 5: Toevoegen van bladeren

Welkom bij deel 5 van de Maya’s Meadow CAL.  In dit deel, gaan wij bladeren toevoegen aan onze bloemen, ter voorbereiding op de volgende twee weken, waarin wij de bloemen in diamant vormige motieven gaan veranderen.

 

Deel 5: Toevoegen van de bladeren

 

Schema en afkortingen

Schema gemaakt door Masako Kawahara van Crochet_hmmm

 

 

Instructies

 

Zes bloemen hebben 1 blad (drie met lichtgroen, en drie met donkergroen). De andere zes bloemen hebben 2 bladeren (lichtgroen en donkergroen) Kijk hiervoor in de kleurschema’s van deel 1 – 3 om te zien welke bloem hoeveel bladeren heeft, en in welke kleur de bladeren gemaakt worden.

 

 

Bloemen met één blad/eerste blad

 

Zoek in je bloem, de laatste steek tussen 2 bladeren in, die gebruikt is voor het vastzetten.

 

Aan de rechterkant (links als je linkshandig bent):  Tel vanaf de laatste steek die gebruikt is voor het vastzetten, 9 steken omhoog en plaats een steekmarkeerder. Deze steek moet 2 steken voor een meerdering zitten.

 

Aan de linkerkant (rechts als je linkshandig bent):  Tel vanaf de laatste steek die gebruikt is voor het vastzetten, 13 steken omhoog, en plaats een steekmarkeerder. Deze steek moet de eerste steek van een meerdering zijn.

 

Nu gaan we starten met het haken van het blad. Het vastzetten van het blad aan de bloem doen wij in ronde 7 van dit blad.

 

Blad (Gebruik kleur N of O zoals aangegeven in het kleurschema)

 

Ronde 1: Maak een magische ring, In de ring 5L (staat voor Dstk + 1L), Dstk, 12 stk. Sluit met Hv in de 4e L van de begin 5L.  {12 stk en 2 dstk – 1L van de hoekruimte niet meegerekend}

 

Ronde 2:  3L (Telt als stk, tenzij anders aangegeven).  [2 stk, dstk, 1L, dstk, 2 stk] in de 1L hoekruimte. Stk in de vlg 3 stn, De eerste steek zit wat verstopt.  Maak 2 stk in de vlg 8 stn.  Stk in de laatste 2 stn. Sluit met Hv in de 3e L van beg 3L.  {26 stk en 2 dstk – 1L van de hoekruimte niet meegerekend}

 

Ronde 3:  3L. Stk in de vlg 3 stn.  [2 stk, dstk, 1L, dstk, 2 stk] in de 1L hoekruimte.  Sla de eerste (verstopte) st over. Stk in de vlg 6 stn.  (Maak 2 stk in de vlg st, Dit is het 2e stk van de meerdering in de vorige ronde.  Stk in de vlg st) 8 maal.  Stk in de laatste st. Sluit met een Hv in de 3e L van beg 3L.  {39 stk en 2 dstk – 1L van de hoekruimte niet meegerekend}

 

Ronde 4:  3L.  Stk in de vlg 6 stn.  [2 stk, dstk, 1L, dstk, 2 stk] in de 1L hoekruimte. Stk in de vlg 10 stn.  (Maak 2 stk in de vlg st, Dit is het 2e stk van de meerdering in de vorige ronde.  Stk in de vlg 2 stn) 8 maal.  Sluit met HV in de 3e L van beg 3L.  {53 stk en 2 dstk – 1L van de hoekruimte niet meegerekend}

 

Ronde 5 3L. Stk in de vlg 9 stn. [2 stk, dstk, 1L, dstk, 2 stk] in de 1L hoekruimte. Stk in de vlg 13 stn.  (Maak 2 stk in de vlg st, dit is het eerste stk van de meerdering in de vorige ronde. Stk in de vlg 3 stn) 8 maal.  Sluit met HV in 3e L van beg 3L.  {67 stk en 2 dstk –1L van de hoekruimte niet meegerekend}​

 

Ronde 6: 3L. Stk in de vlg 12 stn.  [2 stk, dstk, 1L, dstk, 2 stk] in de 1L hoekruimte. Stk in de vlg 17 stn.  (Maak 2 stk in de vlg st, Dit is het 2e stokje van de meerdering in de vorige ronde. stk in de vlg 4 stn) 7 maal.  Maak 2 stk in de vlg st. Stk in de vlg 3 stn.  Sluit met HV in 3e L van beg 3L.  {81 stk en 2 Dstk – 1L van de hoekruimte niet meegerekend}​

 

Ronde 7 en het vastzetten van het blad aan de bloem

 

2L (staat voor hstk).  Hstk in de vlg 15 stn.  [2 stk, dstk, 1L, Dstk, 2 stk] in de 1L hoekruimte.  Hstk in de vlg 20 stn.  (Maak 2 hstk in de vlg st, Dit is het eerste stk van de meerdering in de vorige ronde, hstk in de vlg 5 stn) twee maal.  

 

Ok.  Haal diep adem! Het vastzetten is niet moeilijk, maar vergt wel aandacht en neem er je tijd voor.

 

 

Leg het blad tussen de 2 gemarkeerde bloembladeren, zoals op onderstaande foto.

 

 

Haal je haaknaald uit je werk, en steek van voor naar achter in de gemarkeerde st van het bloedblad aan de rechterkant (links, als je linkshandig bent).  Plaats de lus van het blad terug op je naald, {foto 1} en haal deze door de steek van het bloemblad {foto 2}.  Hstk in de vlg st van het blad {foto 3}.  Dit is je eerste verbonden hstk. 

 

 

In de vlg st van de bloem en in DEZELFDE st van het blad, maak je de vlg verbonden hstk {fotos 4 en 5}. Dit maakt een nieuwe meerdering op je blad.  Maak een verbonden hstk in de vlg 3 stn van de bloem, en van het blad {foto 6}.

 

 

Werk alleen op het blad: Hstk in de vlg 2 stn, 2 hstk in de vlg st, hstk in de vlg 2 stn. 

3L, trek de lus iets groter, en haal je haaknaald uit de lus. Sla de vlg 6 stn op de bloem over. Steek je naald van voor naar achter door de vlg stk van de bloem, zet de lus van het blad terug op je naald, en haal deze door de steek heen. {foto 8}  Er is nu nog 1 st over, voor de laatste verbonden vaste tussen de 2 bloembladeren in. 3L en HV in het laatst gemaakte hstk van het blad om een Picot te vormen {foto 10}.  

 

 

Hstk in de vlg st van het blad. 3L en trek de lus wat groot. Sla de eerste st van het volgende bloemblad over, steek in de volgende steek in, en zet de lus terug op de naald, en haal deze door de steek heen. {fotos 11 en 12}. 3L en HV in het laatst gemaakte hstk op het blad om een Picot te maken.

Werk alleen op het blad:  hstk in de vlg 2 stn, 2 hstk in de vlg st, hstk in de vlg 3 stn {foto 13}. 

 

 

Sla de vlg 6 stn op de bloem over en maak een verbonden hstk in de gemarkeerde st van de bloem, en in de vlg st van het blad. Maak een verbonden hstk in de vlg 2 stn. Maak een verbonden hstk in de vlg st van de bloem, en in DEZELFDE st op het blad om een meerdering te maken. Maak een verbonden hstk in de vlg st van het blad en de bloem.

 

 

Werk nu alleen op het blad verder, hstk in de vlg 4 stn, 2 hstk in de vlg st, Dit is het eerste stokje van de meerdering uit de vorige ronde.  Hstk in de vlg 5 stn, 2 hstk in de vlg st, Dit is het eerste stokje van de meerdering uit de vorige ronde.  Hstk in de laatste 4 stn. Sluit met HV in de 2e L van beg 2L. Knip draad af, en werk draadjes weg.  {91 hstk, 4 stk en 2 dstk – 1L hoekruimte niet meegerekend}

 

 

Bloemen met 2 bladeren

Voor de bloemen met 2 bladeren, herhaal je bovenstaande instructies. Het 2e blad word recht tegenover het eerste blad vastgemaakt (zie foto hieronder). Onthoud dat er 1 blad in kleur N en 1 blad in kleur O gemaakt wordt.

 

 

 

Heel veel plezier weer met het haken van deel 5 namens mij en Dedri.

Hieronder zien jullie de foto's van mijn bloemen met bladeren die op moment van plaatsen klaar waren.

 

 

 

Tot kijk bij deel 6, en heel veel haakplezier!

 

Mike

 

P.S.

 

Wil je nog een garenpakket shoppen? Dan kan je dat hier doen. Dit is een affiliate link, wat betekend dat als je via mijn link shopt, ik een kleine vergoeding krijg, zonder dat het jouw wat extra's kost.

Reactie plaatsen

Reacties

Jolande Steentjes
een jaar geleden

Mike, eind ronde 3 staat afhechten en draadjes wegwerken. Dit is voor het blad (1 kleur) niet nodig.
Groetjes, Jolande